Solar Pannels

Istoria instalațiilor electrice: de unde am început?

În zilele noastre electricitatea este o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi, la îndemâna oricui și peste tot. O folosim pentru a ne ilumina casele și birourile, pentru a alimenta aparatele electronice și ca să ne deplasăm în orașe și între orașe.

De aceea ne vine ușor să o luăm de-a gata și uităm că nu a fost întotdeauna un bun de consum banal.

Parcursului istoric al instalațiilor electrice este fascinant, iar în articolul de astăzi vom arunca o privire asupra progresului tehnologic și ambiția umană de a îmbunătăți constant viața cotidiană.

Secolul 18 a fost perioada experimentelor

 • Experimentul cu zmeul (1752)

Una dintre cele mai faimoase anecdote din istoria științei este cea a lui Benjamin Franklin, care a înălțat un zmeu în timpul unei furtuni pentru a demonstra că fulgerul este electric. Cheia de la coada zmeului era legată de un fir de mătase, iar Franklin a observat scântei sărind de la cheie.

Acest experiment a demonstrat că fulgerul este o descărcare electrică și a condus ulterior la invenția paratrăsnetului, un dispozitiv menit să protejeze clădirile de efectele distructive ale fulgerelor.

 • Descoperirea lui Galvani

În anul 1780 Luigi Galvani, un medic și fizician italian, a observat că picioarele unei broaște se contractă involuntar atunci când sunt atinse cu două tipuri diferite de metal. Acest fenomen a fost numit „electricitate animală”. Galvani a crezut inițial că reacția era datorată unui fel de fluid electric specific ființelor vii.

 • Contribuția lui Volta

Contrazicând ideea lui Galvani, Alessandro Volta, un alt fizician italian contemporan cu Galvani, era convins că reacția observată era datorată metalelor, nu broaștei.

Așa se face că în 1800, bazându-se pe aceste idei, Volta a construit prima „pilă voltaică” sau baterie, folosind discuri de zinc și cupru separate de hârtie îmbibată în soluție sărată. Aceasta a fost prima sursă continuă și stabilă de energie electrică și a deschis calea pentru numeroase experimente și invenții în domeniul electricității.

Secolul 19 a dat naștere instalațiilor electrice moderne

Secolul 19 a fost perioada în care electricitatea și-a găsit cu adevărat locul în viața coditiană a umanității. Au avut loc schimbări revoluționare în domeniul științei și tehnologiei, dar și unul dintre cele mai semnificative progrese: descoperirea și exploatarea electricității.

Până la sfârșitul secolului, omenirea a trecut de la a observarea fenomenelor electrice naturale la producerea și utilizarea electricității în mod deliberat.

💡 Inventarea becului incandescent i se datorează lui Thomas Edison este dar în realitate a fost un proces de dezvoltare în care mai mulți inventatori au contribuit. Cu toate acestea, Edison a fost cel care a perfecționat și comercializat cu succes becul incandescent, făcându-l accesibil publicului larg.

💡 Faimosul război dintre curentul alternativ (CA) versus curentul continuu (CC) fost o confruntare intensă și publică între două tehnologii și sisteme de distribuție a energiei electrice între Edison, care susținea curentul continuu și Tesla și George Westinghouse, care susțineau curentul alternativ.  Deși ambele sisteme aveau avantajele lor, curentul alternativ a devenit predominant deoarece este mai eficient pentru transmiterea energiei electrice la scară largă.

💡 Contribuțiile lui Nikola Tesla au adus numeroase inovație în domeniul electricității, printre care se numără dezvoltarea motorului electric cu curent alternativ și numeroase alte patente, care au modelat modul în care electricitatea este produsă și distribuită azi.

💡 Electrificarea urbană de lasfârșitul secolului 19 a înlocuit lămpile cu gaz în orașe din întreaga lume. Deși erau un pas înainte față de lumânările tradiționale, lămpile cu gaz aveau limitările lor, datorită riscului de incendiu și aprovizionarea constantă.

Tot atunci tramvaiul electric a înlocuit căruțele trase de cai, un alt salt semnificativ în mobilitatea urbană, făcând posibilă extinderea orașelor și conectarea zonelor suburbane la centrele urbane.

💡 Telegraful și telefonul nu sunt direct legate de instalațiile electrice în sensul alimentării caselor, însă dezvoltarea lor a marcat și ea importanța electricității în comunicare.

Aceste evoluții din secolul 19 au pregătit calea pentru revoluțiile tehnologice ale secolului 20, incluzând radioul, televiziunea, computerele și multe altele, toate dependente de electricitate.

Secolul 20 și „boom-ul” tehnologic

Odată cu avansarea tehnologiei în secolul 20, instalațiile electrice au devenit din ce în ce mai complexe și mai sofisticate. Electrificarea orașelor, dezvoltarea de echipamente și mașini electrice, dar și dezvoltarea comunicațiilor au condus la o dependență tot mai mare de electricitate.

✔ Electrificarea la scara largă, pentru care s-a depus un efort masiv astfel încât foarte multe zone rurale și orașe din multe țări să beneficieze de acces la electricitate.

✔ Echipamentele și motoarele electrice au înlocuit numeroase dispozitive și mașini care funcționau anterior cu aburi, manual sau prin alte metode. Asta a inclus de la echipamentele de uz casnic, precum aspiratoare și frigidere, la mașinării industriale.

✔ Tehnologia Informației și revoluția computerelor nu ar fi fost posibilă fără inventarea tranzistorului în anul 1947 și a circuitului integrat în anii 60, deci implicit fără electricitate.

✔ Comunicațiile  au fost dezvoltate și ele odată cu inovațiile în electricitate. Așa a început răspândirea rapidă a televiziunii, a radioului și, în cele din urmă, a internetului. Aceste mijloace de comunicare au transformat complet modul în care oamenii interacționează și accesează informații în ziua de azi.

✔ Dezvoltarea mijloacelor de transport – metrourile electrice, trenurile de mare viteză și, mai recent, vehiculele electrice, reprezintă doar câteva dintre modurile în care electricitatea a revoluționat transportul.

✔ Evoluția și descoperirile în medicina, de la echipamente medicale, radiografii,  imagistica prin rezonanță magnetică și aparatele de dializă, au fost posibile datorită progresului din domeniul electricității.

✔ Sursă de energie. Secolul 20 a însemnat o diversificare masivă în sursele de generare a energiei electrice, inclusiv energia nucleară și, mai târziu, sursele regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară.

Toate aceste schimbări tehnologice și culturale, stimulate de electricitate din secolul 19 și până azi, au creat lumea interconectată și digitală așa cum o cunoaștem noi.

Secolul 21 și grija pentru o lume mai verde

În contextul actualelor provocări climatice, industria instalațiilor electrice se îndreaptă cu toate motoarele turate către soluții mai sustenabile și eficiente. Energie regenerabilă, rețele inteligente și tehnologii de stocare avansate sunt doar câteva dintre direcțiile promițătoare pe care industria le urmează.

MABEC Trading Srl ține pasul cu inovațiile din industria instalațiilor electrice, stabilește direcția și oferă soluții inovative, punând astfel bazele către o tranziție eficientă spre un viitor mai curat și cu emisii reduse de carbon.
Tags:

68 Replies to “Istoria instalațiilor electrice: de unde am început?”

 1. Shall we exchange links? My website https://zetds.seychellesyoga.com/jml

 2. Can provide a link mass to your website https://zetds.seychellesyoga.com/info

 3. Can provide a link mass to your website https://zetds.seychellesyoga.com/info

 4. Your site’s position in the search results https://zetds.seychellesyoga.com/info

 5. Your site’s position in the search results https://zetds.seychellesyoga.com/info

 6. I offer mutually beneficial cooperation https://zetds.seychellesyoga.com/info

 7. Cool website. There is a suggestion https://zetds.seychellesyoga.com/info

 8. I really liked your site. Do you mind https://zetds.seychellesyoga.com/info

 9. Here’s what I can offer for the near future https://zetds.seychellesyoga.com/info

 10. Can provide a link mass to your website https://ztd.bardou.online/adm

 11. Your site’s position in the search results https://ztd.bardou.online/adm

 12. I offer mutually beneficial cooperation https://ztd.bardou.online/adm

 13. Cool website. There is a suggestion https://ztd.bardou.online/adm

 14. I really liked your site. Do you mind https://ztd.bardou.online/adm

 15. Here’s what I can offer for the near future https://ztd.bardou.online/adm

 16. Can provide a link mass to your website https://ztd.bardou.online/adm

 17. Your site’s position in the search results https://ztd.bardou.online/adm

 18. Free analysis of your website https://ztd.bardou.online/adm

 19. I offer mutually beneficial cooperation https://ztd.bardou.online/adm

 20. Cool website. There is a suggestion https://ztd.bardou.online/adm

 21. Can provide a link mass to your website http://myngirls.online/

 22. Your site’s position in the search results http://myngirls.online/

 23. Free analysis of your website http://myngirls.online/

 24. I offer mutually beneficial cooperation http://myngirls.online/

 25. Can provide a link mass to your website http://fertus.shop/info/

 26. Your site’s position in the search results http://fertus.shop/info/

 27. Free analysis of your website http://fertus.shop/info/

 28. Outstanding feature

 29. I offer mutually beneficial cooperation http://fertus.shop/info/

 30. Cool website. There is a suggestion http://fertus.shop/info/

 31. I really liked your site. Do you mind http://fertus.shop/info/

 32. Here’s what I can offer for the near future http://fertus.shop/info/

 33. You will definitely like it http://fertus.shop/info/

 34. The best prices from the best providers http://fertus.shop/info/

 35. Additional earnings on your website http://fertus.shop/info/

 36. I would like to post an article http://fertus.shop/info/

 37. How to contact the administrator on this issue http://fertus.shop/info/

 38. Shall we exchange links? My website http://fertus.shop/info/

 39. The offer is still valid. Details http://fertus.shop/info/

 40. We offer cooperation on SEO optimization http://fertus.shop/info/

 41. Can provide a link mass to your website http://fertus.shop/info/

 42. Can provide a link mass to your website http://fertus.shop/info/

 43. Free analysis of your website http://fertus.shop/info/

 44. I offer mutually beneficial cooperation http://fertus.shop/info/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.

EnglishItaly