Programul “Casa Verde” Fotovoltaice 2024

Obtine 20.000 Lei finantare nerambursabila pentru un sistem fotovoltaic

Casa Verde sau “Programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica “ este un proiect care presupune finantarea a 20 000 Lei destinati persoanelor fizice , pentru montarea de instalatii electrice cu puteri mici, in vederea productiei de energie electrica.

Energia provenită de la panourile fotovoltaice este folosită pentru propriul consum, surplusul fiind injectat in retea, producand un venit pasiv.

Criterii şi Cheltuieli

Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională finanțat de Ministerul Mediului și derulat de AFM – Agenția Fondului de Mediu oferă finanțare de 20.000 lei solicitanților – persoane fizice cu gospodării electrificate, fără datorii la stat, cu imobil care nu se afla în litigiu sau revendicare.

 

Cheltuieli Eligibile

Cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric). Cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice). TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Sume alocate

Valoarea finanțată: Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 20.000 lei

Criterii de Eligibiltate

1. Beneficiarul are domiciliul în România..
2. Este proprietar al imobilului-construcție pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice..
3. Are acordul tuturor proprietarilor cu privire la implementarea proiectului, în situația în care imobilul-construcție este deținut în co-proprietate.

Criterii de Eligibiltate

4. Imobilul nu trebuie să facă obiectului unui litigiu.
5. Beneficiarul nu are obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local.

NU –  In cazul in care in cladirea este ocupata si de o societate, nu se poate monta instalatia deoarece programul este destinat doar persoanelor fizice (vezi ghidul)

Bransamentul monofazat este utilizat in special in cazul consumatorilor casnici, mai ales in cazul apartamentelor de la blocuri. Acestea “livrează” curent printr-o singură fază si permite doar utilizarea receptoarelor monofazate (așa cum sunt majoritatea receptoarelor dintr-o locuință)

Bransament trifazat este utilizat atât de consumatorii casnici (in special case, mai rar apartamente) cât si de consumatorii industriali. Deoarece permite livrarea energiei electrice pe 3 faze  oferă un avantaj suplimentar fața de cel monofazat, din punct de vedere al calitatii continuitații in alimentarea cu energie electrică. Se intalneste adesea in zonele rurale, unde există retele electrice aeriene și locul de consum este amplasat la o distanta apreciabilă față de postul de transformare.

Bransamentul instalatiei fotovoltaice va fi asemenea cu cel al instalatiei electrice existente.

DA – puterea instalata se poate mari dupa periada de garantie  a instalatie solecitata de catre AFM – adica dupa 6 ani

Aviz Tehnic de Racordare (ATR), document emis de catre Distributitorul de Energie Locala (ENEL; CEZ; TRANSELECTRICA. E-on) Obtinerea acestui document este in sarcina beneficiarului. VEZI AICI LISTA DOCUMENTELOR NECESARE INSCRIERII

În funcție de zona geografică, acesta va genera anual energie totală de aproximativ 4000 kWh, ceea ce înseamnă o producție medie de 330 kWh/lună. De considerat ca producția de energie variază și în funcție de anotimp: vara, sistemul poate produce până la 450 kWh/lună, pe când iarna nu va produce mai mult de 150 kWh/lună.

Desigur, in functie de suprafata existenta unde se doreste sistemul fotovoltaic.

img-04

Services We Offer

We specialize in consulting in choosing and actually installing doing the  of both full-cycle batteries.

EnglishItaly